Daktyle na dobry poród

Daktyle na dobry poród

           

Suszone daktyle to pyszna i zdrowa przekąska – są słodkie, dodają nam energii… i pomagają w narodzeniu dziecka! Chyba każda kobieta w ciąży marzy o szybkim oraz bezproblemowym porodzie i tu z pomocą przychodzą nam właśnie daktyle.

Co nam daje spożywanie daktyli przed porodem?

Tak naprawdę bardzo wiele! Dzięki daktylom pod koniec trzeciego trymestru stwierdza się wyższe wyniki w skali Bishopa, mówiące o dojrzałości szyjki macicy. W czasie porodu rozwiera się ona szybciej, a co za tym idzie skraca się czas trwania pierwszego okresu porodu. Ponadto częściej obserwuje się zachowany aż do przyjazdu do szpitala pęcherz płodowy. Dlaczego jest to ważne? Ponieważ prawidłowy czas na pęknięcie worka owodniowego występuje pomiędzy pierwszym a drugim okresem porodu, gdy szyjka macicy jest w pełni rozwarta. Jeśli worek owodniowy pęka wcześniej, czyli jeszcze przed rozpoczęciem czynności skurczowej to wzrasta ryzyko infekcji wewnątrzmacicznej. Dla kobiet obawiających się indukcji z powodu przenoszenia ciąży ważną informacją może okazać się również fakt samoistnego rozpoczynania czynności skurczowej w terminie porodu. Jeśli jednak zajdzie potrzeba użycia sztucznej oksytocyny obserwuje się wyższy wskaźnik jej skuteczności. Co ważne, wnioski te wynikają z badań przeprowadzonych przez naukowców z Jordan University of Science and Technology oraz Instytutu Journal of Midwifery & Reproductive Health.

 

Jak to się dzieje?

Jednym z najważniejszych hormonów biorących udział w porodzie oraz w okresie następującym bezpośrednio po nim jest naturalna oksytocyna. I to właśnie na jej działanie daktyle uwrażliwiają macicę, co powoduje skurcze oraz rozwieranie szyjki macicy. Kolejnymi hormonami biorącymi udział w przygotowaniu szyjki macicy do porodu są prostaglandyny. W ich produkcji biorą udział nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, w które daktyle są bogate. Ponadto kwasy te dodają energii tak bardzo potrzebnej podczas porodu.

 

Jak spożywać daktyle?

Dla spodziewanego efektu zaleca się spożywać 4 – 7 suszonych daktyli dziennie począwszy od 36 tygodnia ciąży. Warto zaznaczyć, by były to daktyle z certyfikowanych źródeł, najlepiej ekologiczne, niesiarkowane i nie zawierające sztucznych konserwantów. Forma jest dowolna, można zjadać je bezpośrednio w całości lub dodawać posiekane do ulubionych deserów czy domowych jogurtów.

W tej sytuacji nie zostaje nam nic innego jak tylko osłodzić sobie daktylami ostatni miesiąc ciąży!

 

Autorka artykułu: Monika Frączak

Profil na fb: https://www.facebook.com/MoniDoula-Narodziny-w-blisko%C5%9Bci-112108530709470