Lanolina to wosk wytwarzany przez owce oraz inne zwierzęta, które posiadają wełnę.
Ma ona za zadanie ochronić skórę zwierząt przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Zwierzęta nie produkują więc lanoliny przez cały rok. Jedynie w okresach kiedy jest wyjątkowo ciepło lub zimno.
W kosmetyce najczęściej wykorzystujemy tą pochodzenia owczego.
Lanolina rozpuszcza się w tłuszczach, ale nie w wodzie. Wodę absorbuje w 50% .

Lanolina właściwości
1. Nawilża
Tworzy na skórze film, który zapobiega nadmiernej utracie wody i daje uczucie wyjątkowej delikatności.
2. Cenny składnik maści
Lanolina jest emulgatorem ponieważ świetnie wiąże wodę oraz substancje odżywcze i witaminy. Sprawia, że dzięki niej wynikają głęboko w skórę.
3. Hamuje nadmierne narastanie naskórka (keratynizacja).
4. Zmiękcza i uelastycznia
Ta właściwość jest bardzo pożąda przy produkcji środków do prania.
5. Natłuszcza
Dlatego wykorzystywana jest przy wytwarzaniu kosmetyków do skóry suchej, która nie wydziela wystarczającej ilości sebum.
6. Ułatwia rozczesywanie włosów
Odżywia suche i łamliwe włosy. Świetnie sprawdza się na rozdwajających końcówkach.
7.Przyśpiesza gojenie się ran.
Często stosuje się ją przy produkowaniu opatrunków np. bandaży.
8. Łagodzi stany zapalne.

Mam nadzieję, że ten wpis był dla Was przydatny. Pozdrawiam Stefania